Tłumnie i smacznie w ogrodach. Kwiaty nie tylko zdobiły talerzu [FILM]

KoszalinInfo TV: Znów pełne ludzi były urokliwe tereny Ogrodów Hortulus Spectabilis, gdzie w weekend (13-14 lipca) odbył się IV Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Kolejki ustawiały się do degustacji roślin ozdobnych na talerzach. Prawie wszystkim smakowało, a tylko nielicznych trzeba było namawiać do skosztowania.

 

Wydarzenia ma charakter cykliczny w powiecie koszalińskim. Ogrody, które należą do Iwony i Piotra Bigońskich, od 2016 roku promują uprawę roślin i gotowanie z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. Pokaz kulinarny w plenerze kolejny raz przyciągnął licznych turystów. Wykorzystane zostały kwiaty jadalne, które są produkowane przez Szkółkę Roślin Ozdobnych Hortulus. Porady były naukowe i praktyczne.

 

– Kwiaty jadalne są na całym świecie, ale chyba o nich zapominamy – powiedziała dr Małgorzata Kalemba-Drożdż, biochemik z Akademii Krakowskiej oraz autorka książek: „Pyszne chwasty” i „Jadalne kwiaty”. – To wynika z braku wiedzy, że nigdy nie spróbowaliśmy takich innowacji w domowym menu. Kwiatów można też używać jak ziół i do doprawienia mięsa.

Czy przydomowe ogrody na osiedlach polskich miast będą tonęły w roślinach nie tylko do celów ozdobnych?

– Rośliny to naturalny sposób odżywiania, bo to, co rośnie ludziom służy – uważa pan Jan, który do Dobrzycy dotarł w trakcie familijnego urlopu w Ustroniu Morskim. – Jako dzieci jedliśmy szczaw z łąki, więc rośliny jadalne nie uważam za jakieś modne fanaberie kuchmistrzów.

Festiwal to też coroczna prezentacja produktów regionalnych na kilkudziesięciu stoiskach. Nadto indywidualne zwiedzanie Ogrodów Hortulus Spectabilis z charakterystyczną wieżą widokową. Turyści odwiedzili Dobrzycę całymi rodzinami.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *