W weekend V Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych [FOTO, PROGRAM]

NASZ PATRONAT/ Już po raz piąty w Ogrodach Hortulus Spectabilis będzie można poznać oryginalne smaki kwiatów jadalnych. Tegoroczna edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się 11-12 lipca, pod hasłem: Kwiatowy smak orientu.

Zgodnie z tematem przewodnim festiwalu w Ogrodach Spectabilis zaprezentowany zostanie nowy ogród – Ogród kwiatów orientu. W założeniu zaprezentowane zostaną jadalne kwiaty orientalne takie jak: liliowce, orchidee czy aksamitki. Plenerowe prelekcje w ogrodach kwiatów jadalnych poprowadzi dr hab. Agnieszka Krzemińska – kierownik Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dr Krzemińska jest międzynarodowym sędzią florystyki, jej niezwykły kunszt podziwiać będzie można podczas pokazów florystycznych. Florystyka kulinarna będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów, altan oraz talerzy.

 

Sercem festiwalu jest kwiatowa kuchnia, jej Szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych i ziół. W tegorocznym menu pojawią się potrawy orientalne i nie tylko. Degustować będzie można kwiatowe zupy, sałatki czy desery. O to aby w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.

W świat kuchni kosmetycznej wprowadzi nas Katarzyna Majewska. Właścicielka marki Makutu – kuchnia kosmetyczna, pokaże Wam jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki. Podczas tegorocznej edycji festiwalu nie zabraknie również pokazów carvingu. Swój niezwykły kunszt zaprezentują nam Dominka Sadowska i Paweł Sztenderski z Carving-Art. Pod okiem mistrzów będzie można wyrzeźbić również własne owocowe lub warzywne dzieło. W tegorocznym programie pojawią się również porady dietetyczne, konsultacje poprowadzą specjaliści ze Szkoły Żak.

 

 

W czasie festiwalu prezentowane zostaną nie tylko sposoby wykorzystania kwiatów jadalnych, ale i również ich uprawy. Specjaliści z firmy PlantiCo – Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Zielonki Sp. z o.o. Zakład Hodowlano Nasienny POLAN opowiedzą o tym jak we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne. Prelekcje prowadzone będą na scenie głównej, a indywidualnych porad będzie można zaczerpnąć na stoisku u wystawcy.

Najmłodsi uczestnicy festiwalu będą mogli wziąć udział w animacjach. Festiwal to również niezwykli wystawcy. W tym roku ponad 40 wystawców zaprezentuje swoje specjały. Lokalni producenci pochwalą się najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół. Do tegorocznej edycji ponownie dołączy Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z programem Polska Smakuje.

Geodeta Koszalin
KLIKNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *