Cooking day – międzynarodowa kulinarna przygoda na Politechnice Koszalińskiej [FOTO]

Zagraniczna grupa studentów biorących udział w realizacji programu Erasmus+ wraz z polskimi studentami Politechniki Koszalińskiej uczestniczyli we wspólnym gotowaniu potraw polskiej kuchni, aby wspólnie odkrywać tajniki tradycyjnych dań. Wydarzenie odbyło się na Wydziale Mechanicznym Politechniki Koszalińskiej.

 

 

 

Organizacją zajęło się Biuro Mobilności Międzynarodowej (BMM) przy współpracy pracowników Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego: Aldony Bać, dr Sylwii Mierzejewskiej, prof. Zdzisława Domiszewskiego i Karoliny Maziarz – ich fachowe wsparcie, zarówno w planowaniu, jak i gotowaniu, dodatkowo wzbogaciło to wyjątkowe spotkanie.

 

Celem wydarzenia było przybliżenie studentom nie tylko kuchni polskiej, ale i tradycji bożonarodzeniowych. W trakcie warsztatów wspólnie przygotowano pirogi ruskie, gzik, kapustę z grzybami, chleb i ciasto drożdżowe. Nie zabrakło również pierniczków pełnych przypraw i aromatu. Studenci Erasmus+ zdobyli wiedzę na temat tradycji pieczenia pierniczków w Polsce. Wykazali się także kreatywnością przy ich dekorowaniu podczas konkursu na najlepiej ozdobione ciastko.

 

Polskie potrawy stały się pretekstem do wymiany doświadczeń i integracji, tworząc atmosferę wspólnoty i porozumienia. BMM dziękuje wszystkim uczestnikom za wspólną kulinarną przygodę. Szczególne podziękowania za zaangażowanie kierujemy do pracowników Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu.

 

 

Foto: Adam Paczkowski, Ewa Rybczyńska / Politechnika Koszalińska

KLIKNIJ
Geodeta Koszalin

mm

Joanna Szychowska

Jestem studentką kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna na Politechnice Koszalińskiej. Interesuję się kulturą azjatycką, a w wolnym czasie ćwiczę jogę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *