„Ekonom” bliżej morza i kuchni

Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 w Koszalinie zyskają praktyczne umiejętności zawodowe w sprawach żywienia i usług gastronomicznych. Dyrekcja placówki zawarła umowę z szefem spółki Dune Services, która inwestuje w apartamenty nad Bałtykiem.

 

Szymon Konefał, dyrektor popularnego „ekonoma”, cieszy się z poszerzenia oferty edukacyjnej, bo to kolejne porozumienie, które ułatwi absolwentom znalezienie pierwszej pracy zgodnej z kierunkiem wykształcenia.

– Po ekonomii i turystyce teraz przyszła pora na gastronomię, na dodatek w obiekcie o standardach najwyższej jakości – powiedział dyrektor Konefał.

Stein Christian Knutsen, prezes Firmus Group, podkreśla szersze znaczenie współpracy.

– Inwestujemy nie tylko w Mielnie, dlatego ważne są kontakty z instytucjami, w tym szkołami, z całego regionu – stwierdził biznesmen.

Firmus Group w Koszalinie na osiedlu Jamno-Łabusz pierwsze zamknięte osiedle norweskie, w którym będzie 48 domków jednorodzinnych. Natomiast turystyczne i gastronomiczne walory nadbałtyckiego Dune Resort, który docelowo ma skupiać 340 apartamentów z zapleczem spa i bazą gastronomiczną, chwali Piotr Jedliński, prezydent Koszalina.

– Umowę podpisujemy w obiekcie, który jest jedną z wizytówek Pomorza Środkowego – ocenił włodarz.

Podpisaniu porozumienia szkoły i firmy przyglądały się dwie uczennice dwóch klas „ekonoma” o profilu gastronomicznym.

– To zdobywane nowych doświadczeń wiedzy w nowo otwartym obiekcie – twierdzi Emilia Czupajło z I klasy kucharskiej Technikum Gastronomicznego, która na razie „kucharzy” w rodzinnym ośrodku wypoczynkowym nad morzem, a jej specjalnością jest… kisiel o smaku truskawkowym.

Z kolei Weronika Gruszczyńska z II klasy Technikum Gastronomicznego w wakacje odbyła praktyki jako pomoc kuchenna w koszalińskiej restauracji Maredo.

– Jeżeli będzie możliwość zaliczenia staży lub praktyk, to chętnie skorzystam, żeby się czegoś nowego nauczyć, bo jestem otwarta na nowe smaki – nie kryje optymizmu uczennica.

KLIKNIJ
Geodeta Koszalin

1 komentarz na temat: „Ekonom” bliżej morza i kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *