Erasmus+ Cooking Day, czyli kruche ciasto w kształcie choinki [FOTO]

W grudniowy poranek, kolejna grupa studentów kształcących się Politechnice Koszalińskiej w ramach programu Erasmus+, wzięła udział w świątecznej edycji Cooking Day.

 

 

Spotkanie zorganizowało Biuro Mobilności Międzynarodowej przy współpracy pracowników Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego Wydziału Mechanicznego: Aldony Bać i dr Sylwii Mierzejewskiej.

 

Tym razem celem wydarzenia było przybliżenie studentom nie tylko kuchni polskiej, ale i tradycji bożonarodzeniowych. Podczas wydarzenia goście wspólnie przygotowywali pierogi i dekorowali pierniczki, a ponadto mieli możliwość spróbowania kapusty z grzybami, drożdżówki, gziku i domowego chleba. Unoszące się wokół zapachy i międzynarodowa atmosfera sprawiła, że w trakcie wspólnego gotowania studentki i studenci chętnie dzielili się swoimi doświadczeniami, jak również opowiadali o świątecznych obyczajach ze swojego kraju.
Studenci zgodnie stwierdzili, że międzynarodowe spotkanie kulinarne to bardzo dobry pomysł. „Miło jest spędzić czas wspólnie gotując” – mówili. Cooking Day jest już tradycją Politechniki Koszalińskiej. W przyszłym roku kolejni studenci z wymiany spotkają się podczas wspólnego gotowania, by móc podzielić się wspomnieniami i obyczajami świątecznymi ze swoich rodzinnych stron.
Foto: Politechnika Koszalińska
KLIKNIJ
Geodeta Koszalin

mm

Sandra Dowhun

Jestem absolwentką studiów licencjackich na kierunku Dziennikarstwo i Komunikacja Społeczna. Ukończyłam również studia magisterskie na kierunku Europeistyki. Interesuję się fotografią i montażem filmów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *