I Konkurs Programu rządowego NUTRITECH. Twój wkład w rozwój zdrowego żywienia
I konkurs programu pn. Program rządowy NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu.
Celem głównym programu jest zwiększenie dostępności produktów i rozwiązań w zakresie prawidłowego żywienia w perspektywie do roku 2030 poprzez wdrożenie wyników prac badawczo-rozwojowych, uwzględniając zasady zrównoważonego rozwoju.
Cele szczegółowe programu to:
- Wdrożenie opracowanych rozwiązań (produktów prozdrowotnych, planów żywieniowych, procesów, technologii i usług towarzyszących) zmniejszających ryzyko występowania przewlekłych chorób niezakaźnych (m.in. chorób dietozależnych).
- Wdrożenie opracowanych rozwiązań (dieta spersonalizowana, produkty prozdrowotne, narzędzie wspomagające, usługi) skierowanych do osób dotkniętych przewlekłymi chorobami niezakaźnymi.
- Wdrożenie poprzez rozwiązania technologiczne zasad zrównoważonego rozwoju w procesy produkcji i dystrybucji żywności prozdrowotnej.
W wyniku realizacji programu NUTRITECH polskie jednostki naukowe oraz przedsiębiorstwa uzyskają wsparcie w rozwijaniu zdolności do tworzenia i wykorzystywania rozwiązań opartych na wynikach badań naukowych w celu nadania impulsu rozwojowego gospodarce i z korzyścią dla społeczeństwa w poniższych obszarach tematycznych:
T1. NUTRIGENOMIKA i BIOMEDYCYNA JAKO NARZĘDZIE WSPIERAJĄCE WALKĘ Z PRZEWLEKŁYMI CHOROBAMI NIEZAKAŹNYMI (M.IN. CHOROBAMI DIETOZALEŻNYMI).
T2. ŻYWNOŚĆ W LECZENIU I ZAPOBIEGANIU CHOROBOM.
T3. ASPEKTY TECHNOLOGICZNE I GOSPODARCZE PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA.
Każdy z powyższych obszarów został zdefiniowany przez 3 – 6 zagadnień, które mogą stać się przedmiotem realizowanych projektów.
Do konkursu mogą przystąpić:
- przedsiębiorstwa – samodzielnie realizujące projekt i wdrażające wyniki projektu albo
- przedsiębiorstwa – wchodzące w skład konsorcjum maksymalnie trzech przedsiębiorstw albo
- przedsiębiorstwa i jednostki naukowe – wchodzące w skład konsorcjum, przy czym:
w skład konsorcjum wchodzi co najmniej jedno przedsiębiorstwo oraz co najmniej jedna jednostka naukowa.
Liderem konsorcjum może być wyłącznie przedsiębiorstwo.
Uprawnione podmioty mogą ubiegać się o granty m.in. na opracowanie nowoczesnych rozwiązań żywieniowych stanowiących podstawę zdrowej diety, a także istotnych w leczeniu i profilaktyce chorób, w tym chorób cywilizacyjnych.
Całkowity budżet I konkursu to 100 mln zł.
Minimalna wartość kosztów kwalifikowalnych projektu wynosi 1 mln zł.
Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych projektu wynosi 10 mln zł.
Dofinansowanie można przeznaczyć na realizację projektów, które mogą obejmować:
- badania przemysłowe,
- eksperymentalne prace rozwojowe,
- prace przedwdrożeniowe (działania obejmujące przygotowanie wyników do zastosowania
w praktyce).
Projekt, w którym nie przewidziano eksperymentalnych prac rozwojowych, nie uzyska dofinansowania.
Nabór wniosków trwa od 6 lipca 2022 r. do dnia 30 września 2022 r., godz. 16:00
Wnioski o dofinansowanie należy składać wyłącznie w wersji elektronicznej w systemie LSI (lsi2.ncbr.gov.pl).
Dokumentacja konkursowa dostępna jest na stronie NCBR, pod adresem: https://www.gov.pl/web/ncbr/nutritech-i-konkurs
fot. <a href=’https://pl.freepik.com/zdjecia/jedzenie’>Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepic.diller – pl.freepik.com</a>